Ca sa vezi dracie! Au crescut taxele si impozitele in Municipiul Bucuresti. S-a terminat cu tambalaul si ... HOP la vot cu taxele abia respinse cu cateva saptamani inainte!
AM AVUT DREPTATE...nu prea poti ocoli o Hotarare de Guvern, cu toate ca multi din tara noastra au incercat asta! Pacat de atmosfera poroasta creata vis-a-vis de subiect. Oricum sunt mandru ca executivul a mentinut amendamentul meu de a da o BONIFICATIE de 10% (reducere...la oferta!!!) pentru plata in avans pana in martie.
Acum sa vad ce mai publica cei de la ziarul Click! Astept sa-i vad pe toti colegii mei cu poze in ziar...
Articol preluat de pe www.romanialibera.ro
Cresterea taxelor locale in 2010 a fost aprobata de consilierii generali ai Capitalei
Rl online
Miercuri, 16 Decembrie 2009
Bucurestenii vor plati taxe si impozite mai mari din 2010, dupa ce proiectul de hotarare privind marirea acestora a fost adoptat, miercuri, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), informeaza Newsin.
Proiectul a trecut la vot cu un amendament, adoptat inca din sedinta din 26 noiembrie, potrivit caruia bonificatia pentru plata taxelor pana la 15 martie se mareste de la 7 la 10%.
Potrivit proiectului de hotarare, taxele si impozitele pentru 2010
vor fi mai mari cu 15% fata de acest an. Astfel, pentru cladiri in beton sau caramida arsa, care au instalatii de apa, canalizare, electrice si incalzire, valorea impozabila pe metrul patrat urmeaza sa fie taxata cu 806 lei, fata de 702 lei in acest an. Pentru acelasi gen de cladire, dar fara utilitati, valoarea impozabila urmeaza sa creasca la 478 lei, fata de 417 lei in 2009. La cladirile din lemn sau caramida arsa, valoarea impozabila pe metrul patrat va ajunge la 219 lei, fata de 191 lei in prezent.
Impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila
a cladirii. Valoarea impozabila se ajusteaza in functie de zona in care este amplasata cladirea, de inaltimea si vechimea constructiei
Si la terenuri este vorba de o crestere a impozitului de pana la 15%. Un hectar de teren intravilan in zona A va fi taxat cu 8.921 lei, fata de 7.774 lei in prezent. Cresteri similare sunt si la celelalte categorii de terenuri intravilane: B 7408, fata de 6455, C 5600, fata de 4880 , D, 3832 fata de 3.339 lei.
Impozitele pentru autoturisme sunt calculate in functie de capacitatea cilindrica a motoarelor. Proprietarii de motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu capacitate cilindrica de pana la 1.600 cmc vor plati impozite de opt lei, fata de sapte lei in 2009 pe fiecare 200 cmc ai motorului. Cei care au masini mai puternice, cu capacitate intre 1.601 si 2.000 cmc, sunt taxati cu 18 lei (15 lei)pe fiecare 200 cmc ai motorului. Proprietarii de masini de teren platesc si mai mult: 36 de lei (30 lei)pe fiecare cmc, pentru cei care au motoare cu capacitatea intre 2.001 si 2.600 cmc si 72 (60 de lei) pe fiecare cmc pentru motoarele cu capacitatea intre 2.601 si 3.000 cmc. Masinile care au motoare cu capacitati de peste 3.001 cmc sunt taxate cu 145 (120 de lei) pe fiecare 200 cmc ai motorului.
In sedinta din 26 noiembrie, proiectul de hotarare privind marirea taxelor si impozitelor in 2010 a fost respins de CGMB, reprezentantii partidelor politice neasumandu-si riscul cresterii taxelor in timpul campaniei electorale.
PDL s-a abtinut de la vot, viceprimarul Mircea Raicu spunand ca, in general, democrat-liberalii nu sunt de acord cu cresterea taxelor si ca se impune o rediscutare a proiectului, dupa ce primarul general va reveni la lucru, pentru ca membrii CGMB sa vada care sunt prioritatile sale in privinta cheltuielilor in 2010. Liberalii nu au votat sustinand ca nu se impune cresterea taxelor in timp de criza. Un argument asemanator au adus si consilierii de la PSD.
Discutiile despre taxe si impozite s-au desfasurat cu atacuri reciproce intre fortele politice, fara sa se ajunga la discutii de substrat.
Oarecum paradoxal, inaintea respingerii proiectului de hotarare, consilierii au aprobat un amendament la aceasta, prin care bonificatia pentru cei care platesc taxele pana la 15 martie se mareste de la 7 la 10%.