31.01.2010

O carte in fiecare duminica (1)

Albert Camus - MITUL LUI SISIF

"Se poate face aceeaşi observaţie cu privire la o noţiune atît de diferită ca aceea a ideii neantului. Ea nu adaugă şi nici nu suprimă nimic din real. În experienţa psihologică a neantului, propriul nostru neant îşi capătă cu adevărat sensul cînd consideră ceea ce se va întîmpla peste două mii de ani. Sub unul din aspectele sale, neantul este făcut tocmai din suma de vieţi viitoare care nu vor fi ale noastre."



Albert Camus (n. 7 noiembrie 1913, Mondovi, Algeria - d. 4 ianuarie 1960, Villeblevin, departamentul Yonne, Franţa) a fost un romancier, dramaturg şi filozof francez, reprezentant al existenţialismului.

Personalitate complexă a culturii franceze, Albert Camus se afirmă ca scriitor paralel şi tangenţial cu formarea unui nou curent ideologic, existenţialismul, al cărui fundament teoretic îl oferă prin intermediul în principal a două eseuri filozofice (Mitul lui Sisif – 1942 şi Omul revoltat - 1951), deşi toată viaţa a negat această contribuţie.
Opera lui cuprinde romane, povestiri, piese de teatru şi eseuri, ilustrând în ansamblu raportul dintre solitar şi solidar în umanitate sau – cum nota biograful său, Roger Grenier – "soarele şi umbra unui suflet mediteranean".
Volumele sale de povestiri Reversul şi Faţa, Exilul şi împărăţia conţin în formă artistică episoade ale copilăriei algeriene şi chiar momente ulterioare, fără să anticipeze tematica romanelor.
Moartea fericită este varianta iniţială a romanului Străinul (1942), căruia i-au urmat alte doua romane: Ciuma (1946) şi Căderea (1956), care propuneau două atitudini existenţiale numite explicit şi în eseuri: constatarea absurdului existenţei, care dizolvă voinţa, şi lupta, care anulează temporar lipsa de sens a vieţii.
Piesele de teatru Caligula (1938), Neînţelegerea (1944), Starea de asediu (1948) şi Cei drepţi (1949) formează dramturgia camusiană care reia în formă dramatizată idei din romanele şi eseurile sale.
Spre exemplu, cea de-a doua piesă prezintă o situaţie de un tragic absurd: o hangiţă şi mama sa ucid într-o seară un client necunoscut, descoperind că acesta le era frate, respectiv fiu, iar de această "neînţelegere" ia notă străinul – Meursault – în închisoare, citind un articol de ziar, lipit de peretele celulei sale.
„Ciclul absurdului” este termenul folosit de Albert Camus pentru a face referire la o parte din opera sa: Străinul (roman), Caligula (piesă de teatru), Mitul lui Sisif (eseu), Neînţelegerea (piesă de teatru).
 

26.01.2010

Organigrama noua la PMB

In sedinta de maine (27.01.2010) ni se propune o noua organigrama a aparatului de specialitate al Primarului General.
Pe romaneste e vorba de o noua organigrama a Primariei Capitalei.
Reforma trebuie sa existe, in schimb acest document pentru moment incomplet (nu am vazut tot documentul) nu cred ca trebuie votat asa in graba doar de dragul votului.
Reforma de dragul reformei este o porcarie.

Problemele noului priect sunt pana in acest moment urmatoarele (evident din punctul meu de vedere):

1. Circa 200 de oameni dispar din schema. - pai fratilor traversam o criza groaznica pentru oameni. Sistemul sunt sigur ca va rezista, dar oamenii? Le-am redus salariile, nu le mai acordam tichete nici de masa nici cadou, pai atunci sa-i lasam asa cum sunt ei. In plus putem taia din cele cca 600 de posturi neocupate.

2. Apar directii (compartimente) noi pentru care nu am primit un document prin care sa se arate ce vor face ele concret! - Din punctul meu de vedere daca as vota aceasta organigrama ar insemna sa votez in orb. Practic fara nicio motivatie reala. Este adevarat ca legea permite ca statul de functii si regulamentul de organizare si functionare sa fie votate ulterior, in maxim 60 de zile de la aparitia noii organigrame, dar este INDECENT sa votez o organigrama unde apar cateva structuri, care nu stiu ce vor face. Astfel din punctul meu de vedere noua organigrama trebuie insotita obligatoriu la vot de un nou regulament de organizare si functionare si ulterior stat de functii (desi normal toate cele 3 documente se aproba o data)

3. Desi am insistat nu exista un compartiment de OBTINERE FONDURI NERAMBURSABILE. - In contextul acestei crize eu as vedea lupta pentru fondurile nerambursabile (DECI NU CREDITE - pentru asta avem compartiment) cea mai importanta lupta. Filtrul logic ar fi urmatorul: la orice investitie noua, intai se va cauta daca exista fonduri nerambursabile unde Primaria este eligibila, daca se gasesc se intocmeste proiectul si se depune, daca nu se trece la varianta clasica de a bugeta bani din bugetul propriu. Asta ar trebui sa fie valabil nu numai pentru Primaria Capitalei ci si pentru administratiile si institutiile din subordinea CGMB.

4. Se cam face epurare politica - Stie Domnul Primar General la ce ma refer (discriminari chiar si pozitive)

5. Se doreste unificarea Directiilor de Cultura cu Directia Invatamant si Directia Turism. - Se dilueaza o directie foarte importanta (Directia Cultura) cu 24 de institutii in subordine, inutil!  As fi de acord cu transformarea Directiei turism in serviciu din subordinea unei directii Cultura si Turism. Invatamantul este pe alt palier. Acolo avem doar un rol de finantatori ai proiectului de reabilitare a scolilor "BEI".

24.01.2010

IEFTINIM parcarile pe care le-am SCUMPIT din GRESEALA !!!

Punctul 5 pe ordinea de zi a Sedintei ordinare din data de 27.01.2010, reface situatia impozitului pe locul de parcare, situatie pe care am generat-o cu totii din GRESEALA!!! adica am crezut ceea ce ne-a declarat oficial Doamna Director B...nu stiu cum din Primaria Municipiului Bucuresti, care ne-a spus cu bucurie ca NU SE MARESC TAXELE DE PARCARE, dar s-a constatat dupa vot ca ERAU TRIPLATE.
Loviti de vicisitudinea minciunii am depus eforturile necesare ... si am reusit...sa readucem situatia taxelor pe locul de parcare la NORMAL!




HOTĂRÂRE

privind modificarea H.C.G.M.B. nr. 405/16.12.2009 privind stabilirea nivelurilor
impozitelor şi taxelor locale În municipiul Bucureşti, pentru anul 2010


Având în vedere expunerea de motive a Primarului General al Municipiului Bucureşti şi raportul de specialitate al Direcţiei Generale Economică - Direcţia Venituri;
Văzând raportul Comisiei Economice, Buget, Finanţe şi avizul Comisiei Juridice şi de Disciplină din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti;
În conformitate cu prevederile art. 283 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
În temeiul art. 36 alin. 2 lit. b), alin. 4 lit. c) şi art. 45 alin. 2 lit. c) din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
 

 CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
HOT ĂRĂŞTE:


Art. I Se modifică anexa nr. 1 pct. 1B 12. din H.C.G.M.B. nr. 405/16.12.2009 privind stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale în municipiul Bucureşti, pentru anul 2010, urmând ca nivelurile taxei pentru utilizarea locurilor publice cu parcări de reşedinţă să aibă valorile prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.II Primăriile sectoarelor 1-6 vor lua măsurile necesare pentru compensarea/restituirea sumelor încasate conform H.C.G.M.B. nrA05/16.12.2009 până la data intrării în vigoarea a prezentei hotărâri.

Art. III Celelalte prevederi ale H.C.G.M.B. nr. 405/16.12.2009 rămân neschimbate.

Art. IV Prezenta hotărâre se comunică Primăriilor sectoarelor 1 - 6 şi instituţiilor publice de interes local ale municipiului Bucureşti.

Art. V Direcţiile din cadrul aparatului de specialitate al Primarului General al Municipiului Bucureşti, Primăriilor sectoarelor 1 - 6 şi instituţiilor publice de interes local ale Municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.



23.01.2010

PSD si flacarile violet!

Cine credea ca lupta interna din Partidul Social Democrat va lua o turnura violet? Eu unul puteam sa bag mana in foc ca poate fi o lupta cel mult bicolora (rosu aprins impotriva unei variante deschise de portocaliu), dar niciodata nu m-am gandit ca se va ajunge la idei despre atacuri energetice, flacari violet si alte porcarii de genul asta.

Nu spun ca nu exista si asemenea tertipuri de lupta la nivel energetic... dar cand vezi ce iese la suprafata in lupta interna - si au inceput sa iasa la suprafata pentru inceput insulte si acuze - te clarifici repede.

Am citit pe blogul Domnului Vasile Dâncu despre scorurile Iliescu vs scorurile Grupului de la Cluj. M-am amuzat mai ales de formula de inceput, pe care tin sa o reproduc aici:


Mult iubite tovarase Presedinte, Ion Iliescu
Va informam, cu deosebit respect, ca rezultatele Dumneavoastra, mult iubite si stimate Presedinte de Onoare, in judetul Cluj sunt mult mai slabe decat rezultatele noastre, ale carcotasilor de marginime.

Mult timp nu am crezut in posibila disparitie a PSD-ului, asa cum este el astazi, ca forta, ca oameni, ca structuri de conducere. Incepand de azi sunt APROAPE SIGUR!!!


PS: Pentru prietenul meu socialist (vezi trimitere catre blogul lui in dreapta paginii): Stimabile ia-ti cravata VIOLET !!! Bucuria mea continua sa existe, chiar se amplifica!



19.01.2010

A disparut un milion de euro!!!

www.ziarulring.ro

Bogdan Cotigă 19.01.2010

A disparut un milion de euro

MISTER.
Sectii  de juniori finantate si neconstruite

Să ceri de la Primăria Capitalei un milion de euro pentru a înfiinţa secţii sportive de juniori, iar la sfârşitul anului să nu ai nici un junior înscris, nici un sediu pentru manifestări şi să rămâi şi fără echipa de rugby a Bucureştiului, dar banii să îi cheltuieşti. Cum o fi asta?  Ioan Gâf Deac, consilier general, îl acuză pe Valentin Samungi că nu vrea să dea socoteală pentru aceste fonduri.

Clubul Sportiv Municipal Bucureşti (CSMB) a fost obligat, prin noul regulament de funcţionare a instituţiei, aprobat de Consiliul General, să înfiinţeze, în anul care a trecut,  secţii de juniori pentru fiecare disciplină sportivă. 

Când a auzit asta directorul clubului, Valentin Samungi, s-a arătat dispus să pună în aplicare sarcina, dar s-a plâns că nu are bani suficienţi la buget. Consiliul General i-a satisfăcut cerinţele, dar a venit sfârşitul anului şi bilanţul a fost unul sumbru: nici un junior nu a fost înscris la Clubul Sportiv Municipal Bucureşti.

Pe ce s-au dus banii?
Secretarul Comisiei de Învăţământ, Cultură, Culte şi Sport, Ioan Gâf Deac, ne-a povestit, punct cu punct, cum s-a volatilizat un milion de euro din bugetul CSMB:  “În primă fază, directorul CSMB a cerut să i se aloce aproximativ 250.000 de euro. După ceva timp, a mai cerut încă 250.000 de euro pentru secţia de juniori de baschet, apoi încă 500.000 de euro. La sfârşitul anului însă, secţiile de juniori nu erau înfiinţate, echipă de rugby nu mai avem şi nici sediu pentru activităţile sportive ale clubului. Destinaţia banilor a fost schimbată şi a făcut cu ei nu ştiu ce alte plăţi”.

De la purtătorul de cuvânt al instituţiei, George Pârvan, reporterii “ring” au aflat că “şefu’” se întoarce în ţară abia spre sfârşitul lunii.
“Ne-ar fi trebuit vreo 40 de miliarde de lei vechi (aproximativ un milion de euro) ca să avem cu ce face secţiile de juniori şi de aceea nu le-am înfiinţat”, ne-a spus Pârvan, deşi banii fuseseră alocaţi. 

“De o lună, Samungi nu vrea să ne spună ce a făcut cu banii, deşi am făcut solicitări repetate” - Ioan Gâf Deac, secretarul Comisiei de Învăţământ, Cultură, Culte şi Sport

Şi-a tras birou de 300 de metri pătraţi
Pentru activităţile sportive ale  CSMB e nevoie să se închirieze spaţii pe la sălile de sport ale liceelor, dar directorul Valentin Samungi are un birou la etajul doi al clădirii Teatrului ACT, de 300 de metri pătraţi, echipat cu mobilier de lux, fotolii din piele şi plasme pe toţi pereţii, unde se învârt câţiva angajaţi şi o secretară.

==== 

Am o singura mentiune si anume aceea ca nu il acuz de nimic pe Dl. Valentin Samungi, pentru ca eu nu sunt organ de cercetare penala sau instanta de judecata. Eu cer doar sa vad care au fost rezultatele initiativei mele de a introduce grupe de copii si juniori la nivelul sectiilor existente, desigur in limita bugetului alocat (unul considerabil totusi!). Vorbim de banii bucurestenilor pe care suntem obligati sa-i administram corect si cu profesionalism. Refuzul de a raspunde unei solicitari, pe care am trimis-o de circa doua luni catre CSMB, ma face sa cred ca sunt probleme in aceasta zona. Pe mine personal ma anima mai mult MISIUNEA SOCIALA a CSMB decat performata la nivelul seniorilor. M-as bucura ca municipalitatea sa poata sa sustina cateva sute sau chiar o mie de copii in activitati extrascolare sportive, intr-un cadru de profesionalism pedagogic, de siguranta a copiilor si ulterior chiar de performanta. 

16.01.2010

Ambasada Frantei il acuza pe Chiliman ca incalca legea


Ambasada Frantei in Romania a solicitat protectia autoritatilor romane, declarandu-se victima unei decizii ilegale luate de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, care a autorizat construirea unei terase-bar in imediata apropiere a reprezentantei diplomatice, potrivit unui comunicat.


"Ambasada Frantei in Romania este, in prezent, victima unei decizii ilegale a primarului sectorului 1, dl Andrei Chiliman, ce autorizeaza construirea une terase-bar, deschisa non-stop, in apropierea imediata a zidului incintei Ambasadei Frantei, in strada Biserica Amzei nr.19", informeaza comunicatul transmis vineri seara de Ambasada Frantei.


Ambasada acuza ca, pe langa impactul asupra linistii si securitatii necesare exercitarii misiunii diplomatice, constructia incriminata nu a luat in considerare nici calitatea de monument istoric a imobilului care gazduieste reprezentanta diplomatica. In plus, sustine Ambasada, decizia de autorizare ar fi trebuit sa fie luata de primarul general al capitalei.


"In plus, aceasta decizie este afectata si de alte ilegalitati", adauga Ambasada franceza in comunicat fara a detalia.


Reprezentanta diplomatica franceza precizeaza ca a facut apel, pe cale verbala si scrisa, catre primarul sectorului 1 pentru revizuirea pozitiei, iar in virtutea Conventiei de la Viena, Ambasada a solicitat protectia autoritatilor romane. Prin urmare, Ambasada a sesizat Ministerul Afacerilor Externe care, la randul sau, a sesizat Prefectul Municipiului Bucuresti. In paralel, Ambasada a facut apel la justitie, precum si la celelalte autoritati competente, "pentru ca aceasta dezordine sa inceteze definitiv", precizeaza comunicatul.


"Ambasada regreta profund ca reprezentanti alesi de poporul roman, investiti cu un mandat municipal, arata astfel public putina importanta pe care o acorda regulilor internationale, legilor nationale si traditiilor de ospitalitate ale Romaniei, in relatiile cu un stat prieten si aliat", se spune in comunicatul misiunii diplomatice franceze.


In final, Ambasada Frantei a dorit sa multumeasca autoritatilor romane pentru reactia acestora si spune ca spera ca demersul sau va gasi o solutionare favorabila.


Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, va ataca in instanta de contencios administrativ o autorizatie de constructie considerata abuziva, care a fost emisa pe 10 decembrie de Primaria sectorului 1, pentru extinderea unui spatiu comercial din strada Biserica Amzei.


"Autorizatia a fost emisa de catre Primaria Sector 1 beneficiarului in decembrie 2009, desi contractul de inchiriere pentru spatiu a expirat in ianuarie 2007. In plus, imobilul se afla in zona protejata, fiind clasificat ca monument istoric, situatie in care orice autorizatie de constructie se emite de Primaria Municipiului Bucuresti, si nu de Primaria Sectorului 1", spun reprezentantii Prefecturii.



Nu ma mai mira nimic. S-au spus multe despre Primarul Chiliman, dar s-au facut extrem de putine. Nu vad nicio problema legata de faptul ca REBU a castigat in instanta si trebuia sa fie in locul firmei ROMPREST la curatenie. Nu se inampla nimic nici cu cele 3 BLOCURI achizitionate de Dl. Chiliman in afara Sectorului 1 (chiar si in Bragadiru) cu 1200 Euro mp. Poate acum ca au sarit francezii sa se ia masuri!!!!

10.01.2010

OPRESCU: Primar pe FACEBOOK!

Stimate Domnule Primar General,
De circa doua luni incerc sa am cu Dvs. o intrevedere pe teme de interes local. Evident ca nu am reusit, cu toate ca ma consider in general a fi un om perseverent!
V-am lasat um mesaj pe Facebook. Atat mai pot face, ca sa nu cedez nervos definitiv in incercarea de a organiza intrevederea cu Dvs. Astept raspuns!

PS: Nu pot veni sambata (am o sotie usor iritata de programul meu din timpul saptamanii), nici duminica   (aceeasi problema), cred ca nici dupa ora 19 nu pot justifica vizita prin PMB. Va rog o ora convenabila, intr-o zi lucratoare, sau ne vedem la coada la vaccinare!

Cu stima,
Ioan Gaf-Deac, Consilier General

Gasiti aici si mesajul, in cazul in care, din motive de lipsa a campaniei electorale, nu mai verificati contul Facebook!




Educatia: Prioritate de grad 0 in anul 2010!

In cele ce urmeaza este un fragment din RAPORTUL Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice din România. Devine de importanta strategica punerea in practica, la nivel local, a recomandarilor din Raport. In acest an, cu toate ca nu va fi usor din punct de vedere financiar, administratia locala trebuie sa raspunda pozitiv diminuarii riscurilor si fenomenelor privitoare la educatie si nu numai. 
Fiind secretarul Comisiei pentru Invatamant, Cultura, Culte, Sport din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ma vad obligat sa pregatesc proiecte alaturi de colegii mei, pentru imbunatatirea accesului la educatie, a infrastructurii dar mai ales a cadrului legal pe care il putem imbunatatii la nivel local.  

RAPORTUL Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice din România
- EXTRAS -
 
Problemele sistemului de învăţământ tind să aibă un efect negativ mult mai puternic asupra rezultatelor şcolare ale elevilor provenind din fa­mi­lii sărace, elevilor romi, celor cu cerinţe educaţionale speciale sau ale celor infectaţi cu HIV. Aceştia sunt de multe ori marginalizaţi, segregaţi şi uneori chiar excluşi în şcoli din România.

La nivelul şcolilor există încă bariere fizice pentru participarea şcolară a copiilor cu dizabilităţi. În ciuda legislaţiei care obliga la adaptarea clădirilor pu­blice pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilităţi, există încă dificultăţi de fond în şcoli mai ales din oraşe mici şi din mediul rural. Rampa de la intrarea în şcoală este insuficientă pentru a asigura participarea efectivă, accesul la nivele superioare fiind încă limitat, iar grupurile sanitare neadaptate persoanelor în scaun cu rotile.

Există de asemenea bariere fizice pentru participarea la educaţie a copiilor din sate sau localităţi izolate, transportul şcolar, atunci când este asi­gurat, fiind dependent de vreme şi de starea drumurilor.

Numărul mic de locuri care există în grădiniţe faţă de nevoi/cerere este cauza pentru care un mare număr de copii aparţinând grupurilor vulnerabile nu beneficiază de un serviciu care ar putea juca un rol semnificativ în creşterea şanselor de integrare şcolară cu succes a acestora.

Date privind participarea la învăţământul obligatoriu al copiilor aparţinând unor grupuri dezavantajate sunt deosebit de îngrijorătoare.

-  doar 28% din cei aproximativ 52.000 copii cu dizabilităţi primeau “o formă de educaţie”, conform unui studii la nivelul anului 2005

-  41%, respectiv 1,536 dintre cei 3,711 copii infectaţi cu HIV nu partici­paseră la nici un fel de formă de educaţie în 2004

- conform Recensământului din 2002, doar 21% dintre copiii romi de vârstă 15-18 ani erau încă elevi (18% dintre fete şi 24% dintre băieţi), comparativ cu 75% dintre elevii de alte etnii 

- aproximativ 31% dintre copiii romi preşcolari merg la grădiniţă, comparativ cu 70% dintre copiii de alte etnii.

 Un caz special de neparticipare la educaţie este cel al copiilor romi din comunităţi tradiţionale şi mai ales al fetelor rome.

 Şcolile nu sunt suficient pregătite să înţeleagă, să accepte şi să pro­mo­veze diversitatea, fiind prea puţin deschise pentru a valorifica specificul cultural al unor grupuri minoritare sau pentru a se adapta acestui specific şi a facilita şi în acest fel participarea şcolară a copiilor aparţinând acestor grupuri.



Recomandări:

Evaluarea calităţii sistemului educaţional trebuie pusă la baza schemelor de finanţare. Performanţa trebuie însă evaluată diferenţiat, plecând de la situaţia specifică a comunităţilor în care acţionează fiecare unitate şcolară în parte.

Este utilă concentrarea pe atragerea în sistemul de educaţie pre­şcolară a celor aproximativ o zecime dintre copiii de vârstă preşcolară care ră­mân momentan în afara acestuia. Alături de întărirea colaborării dintre şcoală şi asistenţii sociali şi mediatorii şcolari, mai multe tipuri de programe pot con­tribui la aceasta. Între ele se numără extinderea reţelei de grădiniţe publice, eventuala subvenţionare a copiilor ce se înscriu în grădiniţe, prin vouchere pe care aceştia le pot folosi la înscrierea în orice formă acreditată de învăţământ preşcolar.



Propuneri prioritare pentru reducerea riscurilor sociale privind educaţia:

- Dezvoltarea unor unităţi şcolare integrate care să deservească micro­regiuni rurale prin asigurarea transportului pentru preşcolari şi şcolari, in­clusiv la nivel secundar superior.

- Dezvoltarea (cu prioritate în şcoli din comunităţi dezavantajate) unor pro­grame naţionale de servicii educaţionale secundare (de tip after-school, con­siliere şi recuperare şcolară a elevilor cu risc de abandon) şi angajarea de consilieri şcolari, asistenţi sociali şi mediatori şcolari pentru susţinerea copiilor din familii aflate în situaţii de risc.

- Creşterea capacităţii instituţionale în vederea scăderii vârstei obligatorii pen­tru a urma grădiniţa la 4 ani ( 5 ani într-o primă etapă) astfel încât să se asigure frecventarea grupei pregătitoare înainte de vârsta de 6 ani pentru toţi copiii. Astfel, se va asigura participarea şcolară de la 6 ani, educaţia la vârste cât mai mici contribuind semnificativ la reducerea impactului facto­rilor socio-eco­nomici defavorizanţi asupra evoluţiei şcolare şi profesionale ulterioare.

Alte recomandări

Micşorarea normei de predare şi implicarea personalului didactic în servicii educaţionale secundare (recuperare şcolară, activităţi de tip after-school, pro­grame educaţionale la nivel de comunitate etc.) oferite de unitatea şcolară. În acelaşi timp, este necesară o interdicţie explicită, prin lege, pentru per­sonalul didactic de a desfăşura activităţi de tip after-school sau meditaţii cu elevi proprii, în afara unităţii şcolare în cauză. O astfel de măsură poate deter­mina o reducere a inegalităţilor de tratament existente între elevii din aceeaşi clasă în relaţia lor cu cadrele didactice. Implementarea unui curricu­lum centrat pe com­pe­tenţele necesare dezvoltării personale şi economiei cu­noaşterii şi adaptat mai bine la realităţile sociale şi la cerinţele anga­jatorilor.

Curriculum şcolar trebuie să pună într-o mult mai mare măsură accent pe dez­­voltarea unor competenţe cheie şi mult mai puţin pe transmiterea de infor­maţii sau încărcarea elevilor cu sarcini repetitive, care nu contribuie la dez­voltarea unei gândiri critice şi creative.

Trebuie evitată de asemenea utilizarea excesivă a unor auxiliare didac­tice/caiete speciale, pe care copii din medii dezavantajate nu şi le pot permite.

Utilizarea curentă a computerului şi accesul la internet ca resursă di­dactică în şcoală sunt soluţia pentru evitarea adâncirii decalajelor existente datorită resurselor limitate pe care copiii le au în familiile sărace sau cu nivel redus de educaţie.

Trebuie căutate mijloace de atestare a competenţelor dobândite în afara şcolii. Este necesară susţinerea şi extinderea programelor de tip “a doua şansă” prin implicarea asistenţilor sociali şi a mediatorilor şcolari.

07.01.2010

Ceva de pe blogul socialistului (prietenul meu)!

Am gasit ceva intreresant pe blogul socialistului (prietenul si colegul meu Adrian Vasile). M-am gandit ca ar fi util sa postez si eu aici insemnarile lui, pline de sinceritate, dar scrise, cred eu, cu tristetea membrului onest de partid !!!
"Gandurile unui membru de partid!
ianuarie 5, 2010 de Adrian VASILE


Ce este si unde va ajunge Partidul Social Democrat? Multi lideri ai partidului sunt rupti total de “poporul pesedist”! Aroganta, autodepasirea si oportunismul sunt cuvinte cheie acum! organizatiile sunt destructurate, oamenii scarbiti de totalul dezinteres pe care il manifesta partidul fata de membri. Rezerva de cadre nu mai exista, entuziasmul e la pamant! Stiu oare liderii nostrii de la centru cum PD-L-ul (si chiar PNL-ul) in toti acesti ani, s-a structurat si a ajuns sa acopere cu sedii locale mai toate localitatile? Acolo se face politica, cetatenii sunt tinuti “in priza” de propaganda de partid in postcampanie, partidul comunica direct cu ei la firul ierbii. Se munceste in teritoriu! La ei…, nu la noi! Normal ca suntem injurati de romani daca venim la ei doar din oportunism sa ingrasam porcul in ajun! Maladia partidului este sistemica! Numai avem putere de reactie rapida! Alesii locali PSD sunt frustrati si dezamagiti de starea partidului! Nu se mai respecta reguli, norme, numai exista consultare! PSD-ul este un partid autist! Sunt membru din 2004. Dar mai dezamagit ca acum nu am fost niciodata! Sunt un om de stanga, am fost idealist, am ajuns fortat sa devin pragmatic! Nu stiu ce si cine ar mai putea salva ceva! Stam prost la urmatoarele capitole: autoritate, transparenta, meritocratie, rezerva de cadre, organizare, credibilitate, reprezentativitate, bunul simt, simtul ridicolului, valori si modele, resursa umana motivata, idealism si ideologie. In schimb stam foarte bine la capitolul “democratia interna de partid”. Readuc aminte pseudoliderilor din partid care se lauda cu prostia asta la TV ca in Statutul PCR era un capitol cu acelasi nume. Ar trebui sa se tina cont de faptul ca sediile sunt goale, romanii ne uita daca nu ne vom reapropia de ei prin militanti adevarati. Vor ramane sa se distreze cu noi la talk show-urile televizate la capitolul “ce tampenii a mai spus si pesedistul ala comunist”. Propaganda anti PSD a functionat in mentalul colectiv al romanilor. Ce a facut PSD-ul in cei 5 ani ca sa contracareze? Stiu oare liderii nostrii de la K10 ce spun batranii, tinerii, profesorii, muncitorii, taranii din mediul rural de PSD? Se mai ocupa cineva de “strangerea randurilor”? E trist…foarte trist… In ritmul asta vom intra in istorie."

Mai draga Adrian... chiar asa de trist nu e (din punctul MEU de vedere) ...era insa previzibil!!!

La Multi Ani tuturor cu ocazia Sfantului Ioan!

Va urez dragi colegi, prieteni si cunoscuti, care purati numele Sf. Ioan, un sincer LA MULTI ANI, sanatate si bucurie sufleteasca!


05.01.2010

Un nou an cu bucurii!

Sa avem cu totii un an  plin de bucurii, sanatate si luciditate (mai ales cei care fac politica)!
Cred ca anul 2010 va fi anul in care ma voi lupta pentru bucuresteni mai mult decat am facut-o pana acum. Motivul este simplu: am invatat o parte destul de insemnata din "nebunia" administratiei publice locale bucurestene. Fata de teorie, practica s-a dovedit a fi la 360 de grade!
Voi reveni cat de rapid cu o suma de proiecte la care lucrez pentru a le dezvalui publicului.

UN AN CAT MAI BUN!