05.05.2010

Marirea taxelor vs Responsabilitate

In ultimele zile am remarcat o agitatie generala pornita din presa cu privire la posibila marire a taxelor si impozitelor, respectiv a cotei unice si a TVA-ului. 
Exista experienta catorva state europene care au recurs la asemenea mariri, tocmai pentru a contracara lipsa banilor in contextul crizei. 
Bugetul de stat pentru anul 2010 este unul serios grevat de cheltuieli (nu de personal in cea mai mare masura).

Cred ca unica solutie rapida pentru "rentabilizarea" administratiei publice, atat centrala cat si locala, ar fi introducerea standardelor de cost.
Astfel se pot obtine reduceri semnificative ale cheltuielilor si o responsabilizare a tuturor autoritatilor cu privire la bunurile si serviciile achizitionate sau lucrarile de interes public realizate.
Marile investitii in infrastructura vor beneficia prin introducerea standardelor de cost de responsabilizarea factorilor de decizie cu privire la realizarea unor cheltuieli normale, in spectrul preturilor europene. Nu vom mai avea situatii comparative jenante cu privire la kilometrul de drum sau pretul hartiei...
Asteptarile Fondului Monetar International si ale Uniunii Europene fata de tara noastra tin tocmai de aceasta responsabilizare a cheltuirii banului public. Nici una din institutiile mai sus mentionate nu pot greva Romania cu strategii proprii privind personalul din administratie sau numarul de institutii. Fiecare natiune are menirea prin guvernantii proprii sa-si gestioneze sitautiile si interesele cetatenilor. Tocmai in acest context natiunea noastra are obligatia de a se responsabiliza si prin introducerea standardelor de cost!   

Niciun comentariu: